Úvod O společnosti Tiskové zprávy Na jarní prázdniny bezpečně!

Na jarní prázdniny bezpečně!

15. 01. 2018

Svátky máme již za sebou a pomalu se začínáme chystat na jarní prázdniny. I letos je k nám zima celkem štědrá a sněhu máme dostatek i v našich zeměpisných šířkách. Pokud se tedy se svými dětmi chystáte na lyže, bude se Vám hodit pár tipů a informací. A protože jsme servisní síť BestDrive, půjde samozřejmě o tipy, jak správně připravit Váš vůz na cesty.

Příprava auta na delší cestu – obzvláště v zimě – není jednoduchá a doporučujeme ji nepodcenit. Úplně nejjednodušší je nechat přípravu auta na zimu profesionálům – třeba ze servisní sítě BestDrive. Zkušení mechanici připraví Váš vůz tak, že bez zaváhání zvládnete cestu na lyže jak v tuzemsku, tak v zahraničí.

A co vše taková příprava představuje? Důležité je zkontrolovat nejen stav, ale i hloubku dezénu zimních pneumatik. Prověřit jejich tlak a případně jej dohustit na doporučenou hodnotu. Aby mohly být plně využity vlastnosti zimních pneumatik, je potřeba pečovat i o podvozek vozidla. Protože jen správně seřízený podvozek (geometrie, brzdy, tlumiče) společně se správným tlakem v pneumatice zajistí optimální vlastnosti zimních plášťů. Správně nastavená geometrie má zásadní vliv na bezpečnost vozidla, komfort jízdy a ekonomiku provozu.

Je třeba zkontrolovat a doplnit provozní náplně – brzdovou a chladicí kapalinu i kapalinu do ostřikovačů. Tu doporučujeme vzít s sebou i do kufru pro případ potřeby. V zimě víc než kdy jindy jsou důležité stěrače – nezapomeňte je zkontrolovat! V tomto ročním období dostává zabrat i autobaterie – pokud o ní máte pochybnosti, raději ji nechte proměřit, případně vyměnit. A nezapomeňte prověřit i povinnou výbavu – tak, aby odpovídala předpisům ve všech zemích, kterými budete projíždět. A pro své bezpečí i dobrý pocit ji určitě doplňte i o další zimní doplňky: sněhové řetězy, startovací kabely, škrabku na sklo, rozmrazovač zámků nebo metličku na ometání sněhu.

Na pobočkách servisní sítě BestDrive najdete širokou nabídku všech výše uvedených zimních autodoplňků.

A s čím je potřeba počítat při cestování v tuzemsku i zahraničí?

Česko

V Česku jsou pravidla stejná jako v předchozích letech. Zimní pneumatiky je povinností používat od 1. listopadu do konce března, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu nebo ledu nebo se dá tato situace očekávat. V Česku se objevují značky s tvarem modrého kruhu s autem nahoře a sněhovou vločkou pod ním – na takovém úseku platí povinnost použití zimních pneumatik v období od začátku listopadu do konce března vždy, tj. i za příznivějšího počasí. Minimální hloubka dezénu u zimních pneumatik je 4 mm.

Samozřejmě je potřeba si zkontrolovat povinnou výbavu – výstražný trojúhelník, lékárničku, reflexní vesty nebo třeba náhradní žárovku.

Desetidenní dálniční známka vyjde na 310 Kč. Zakoupit si je můžete jako v předchozích letech na čerpacích stanicích, pobočkách pošty a dalších označených místech.

Slovensko

Na Slovensku se pravidla oproti předchozím letům příliš nezměnila. Povinnost používat zimní pneumatiky (typ M + S) je pro osobní vozidla obdobně jako v Česku – pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu nebo ledu – ale bez omezení datem. Na Slovensku jsou benevolentnější u hloubky dezénu – stačí 3 mm.

Pro cestu na Slovensko si zkontrolujte povinnou výbavu – určitě tam musí být výstražný trojúhelník i lékárnička. Reflexní vestu musíte použít vždy, pokud mimo obec opouštíte vozidlo. Celodenní svícení je podobně jako v Česku celoročně povinné. Zařízení GPS nesmí být umístěno ve středu předního skla vozidla.

Desetidenní elektronická dálniční známka vás vyjde na 10 euro. Koupit ji můžete přímo z domu přes internet (www.eznamka.sk).

Rakousko

Zimní pneumatiky musíte mít, pokud jedete po zasněžené silnici v období od 1. listopadu do 15. dubna. A pokud zimní podmínky na cestách trvají, pak i mimo toto období. Minimální hloubka dezénu je stejná jako v ČR – 4 mm. Při opravdu nepříznivých klimatických podmínkách jsou vyžadovány sněhové řetězy.

Před cestou do Rakouska zkontrolujte výstražný trojúhelník, lékárničku i reflexní vesty, které potřebujete pro všechny pasažéry a je nutné je použít vždy při vystoupení z vozidla mimo obec. Mlhovky jsou povoleny pouze za špatné viditelnosti při mlze, dešti nebo padajícím sněhu. Celodenní svícení není v Rakousku povinné.

Desetidenní dálniční známka sice od loňského roku nepatrně zdražila, ale pořád je o něco levnější než slovenská – 9 euro. Od listopadu 2017 je novinkou možnost zakoupení dálniční známky i přes internet (shop.asfinag.at). Nevýhodou pro nepodnikatele však je, že známku je potřeba si koupit s velkým předstihem, a to minimálně 18 dní před dnem, kdy ji budete potřebovat.

Itálie

V Itálii není celoplošné používání zimních pneumatik povinné. Jejich použití i využití sněhových řetězů si řeší jednotlivé provincie vlastním právním předpisem. Jsou regiony, kde je zimní vybavení povinné už od poloviny října. Se zimními pneumatikami určitě chybu neuděláte – vesměs platí jejich použití od poloviny října do poloviny dubna. Použití zimní výbavy upravují v Itálii speciální dopravní značky.

Povinná výbava je obdobná jako v ostatních zemích, výstražný trojúhelník a reflexní vesty pro všechny cestující. Osobní auta mají povinnost celodenního svícení v tunelech a na dálnicích. Na rozdíl od Česka nebo Slovenska není povinná lékárnička.

Jednotnou dálniční známku v Itálii nehledejte. Platí se mýtné za použití dálnice – obecně zhruba 6 euro za ujetých 100 km.

Francie

Použití zimních pneumatik je doporučeno na komunikacích pokrytých ledem nebo sněhem. V horských oblastech se ale objevuje značka Pneus neige (pneumatiky na sníh), kde je jejich použití povinné. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je 3,5 mm.

Povinná výbava se moc nemění – výstražný trojúhelník a reflexní vesta je povinná a vesta musí být v dosahu řidiče. Lékárnička není pro osobní vozidlo povinná. Pozor na telefonování za jízdy bez handsfree – použití mobilních telefonů při řízení je zakázáno a porušení vás může stát až 135 euro a 3 trestné body. Celodenní svícení je doporučené.

Co se týká dálničních poplatků, je to podobné jako v Itálii – je vybíráno mýtné na mýtných branách dle ujetého úseku. Výše poplatku je okolo 9 eur na 100 km.

Termíny prázdnin v jednotlivých okresech / krajích: